м. Харків
вул. Лермонтовська 7

Безкоштовно

  • Головна
  • Статті
  • Чеська робоча віза: найчастіші питання щодо оформлення

Статті

Чеська робоча віза: найчастіші питання щодо оформлення

Виза в чехию

Робоча віза в Чехію: особливості оформлення

Для офіційного працевлаштування в Чехії необхідно обов'язково отримати дозвіл на проживання та роботу. Самостійно розібратися у заплутаній системі підготовки та подачі всіх необхідних для роботи за кордоном документів буває складно.

Як відкрити чеську візу після поїздки до Польщі

Для працевлаштування у Польщі необхідно відкрити робочу польську візу. І якщо ваша мета відкрити чеську візу відразу після польської – це цілком реально.

Для початку варто зрозуміти, що являє собою польська робоча віза. Польська робоча віза – це національна довгострокова віза категорії D:

  • D05a — піврічний дозвіл на всі доступні іноземним громадянам роботи, крім сезонних до 180 днів на рік;
  • D05b – дозвіл на сезонні згідно з польським законодавством роботи до 270 днів на рік;
  • D06 — дозвіл на роботу в країні протягом року, який не поширюється на сезонну діяльність до 360 днів на рік.

Коли закінчується термін дії, одразу продовжити піврічний дозвіл на роботу в Польщі не можна. Потрібен коридор у 180 днів, після закінчення якого можна готувати документи на чергову робочу поїздку на 6 місяців.

Дещо по-іншому ситуація з Чехією, де чеська робоча віза - це шенгенська короткострокова віза категорії С на 90 днів.

Візового коридору між польською робочою візою з категорії D та візою C для роботи у Чехії немає. Це документи з різних груп, які безпосередньо не пов'язані між собою. Отримати чеську візу можна одразу після польської. У цій ситуації причин для відмови у видачі дозволу на роботу не буде.

Оформлення чеської візи після безвізу

Після роботи в європейській державі з безвізу відкрити візу до Чехії на три місяці не вдасться. Пов'язано це з тим, що безвіз — це аналог шенгенської візи категорії C. Через те, що чеський дозвіл належить до цієї групи, слід чекати візовий коридор. За 90 днів можна подавати документи.

Наявності біометричного паспорта для офіційного працевлаштування в Чеській республіці недостатньо, тому необхідно обов'язково оформляти всі документи відповідно до вимог уряду країни.

Якщо на момент подання чеських документів термін дії безвізу ще не закінчився, консульство може відмовити або видати дозвіл на два місяці замість трьох.

Повну робочу візу в республіку можна оформити не раніше, ніж за 90 днів після прибуття в Україну.

Правило діє у зворотній ситуації. Після закінчення робочої тримісячної поїздки до Чехії відразу скористатися безвізом не вдасться, навіть якщо йдеться про туризм.

Коридор можна не чекати, якщо подавати пакет документів на виїзд до Чехії терміном на півроку чи рік. Таку візу отримати складно, але коридор у такому разі не потрібний.

Як оформити польську візу після чеської

При оформленні польської візи після чеського періоду очікування не передбачено. Дозволи для роботи у цих двох європейських державах належать до різних категорій, тому візового коридору немає. Після повернення з Чехії можна відразу подавати заяву на будь-яку довгострокову польську робочу візу з групи D – на 6, 9 або 12 місяців.

Вас також можуть зацікавіти ці статті:
Робота в Чехії для жінок: актуальні вакансії, зарплата та умови проживання.