м. Харків
вул. Лермонтовська 7

Безкоштовно

Статті

Чи потрібен паспорт вакцинації для роботи в Чехії?

паспорт вакцинации в Чехии

Робота в Чехії для українців - хороший джерело доходу. Для багатьох навіть основний. Багато українців регулярно їздять до Чехії на заробітки.

Коронавірус вніс в життя свої корективи. Карантин, обмеження, розділ на зони. З моменту вакцинації від вірусу придумані паспорта. Багато українців як виїжджали на роботу за кордон, так і продовжують виїжджати. І тепер у багатьох українців назріває логічне запитання: чи потрібні паспорти вакцинації на роботі в Чехії?
Далеко не кожен українець пройшов курс щеплень, і навіть якщо і пройшов, то не у всіх є паспорт, який це підтверджує. А роботу в іншій країні втратити не хочеться. Як же бути в разі, якщо щеплень немає? Або якщо вони є, але немає сертифіката.

Ми знаємо, що уряд Чехії дозволив в'їзд вакцинованих українцям. Курс вакцинації означає дві повноцінні щеплення з конкретним інтервалом. Після цього людина вважається повністю захищений. Дозвіл діє на препарати, які пройшли сертифікацію в ВООЗ. Тому, якщо ви не пройшли вакцинацію, то покваптеся, інакше в Чехію вас не пропустять. Причому, має бути зроблено два щеплення. Багато українців отримують сертифікат в додатку «Дія», але для того, щоб потрапити до Чехії, потрібен паперовий варіант.

Так чи потрібен паспорт вакцинації?

Так, в'їзд українців на роботу в Чехію можливий при наявності сертифіката, що підтверджує проходження вакцинації. Сертифікат про повний курс повинен бути виготовлений англійською мовою. У сертифікаті повинні бути дані про людину, зазначена назва вакцини та дата проведення. Крім сертифікату потрібно заповнити спеціальний формуляр для в'їзду в республіку. Крім усього іншого обов'язково потрібен біометричний паспорт, який дозволяє в'їзд в іншу країну. Ще один важливий документ, без якого в'їзд в країну неможливе - медична страховка. Для працівників це особливо важливо, тому що іноді трапляються травми на виробництві.

Вакцинація в Чехії - чи можливо це

Якщо ви з якихось - то причин в момент вакцинації перебуваєте в Чехії, але необхідно пройти вакцинацію, ви цілком можете це зробити. Перш за все про вакцинацію повинен подбає ваш роботодавець. Він повинен організувати процес отримання щеплення. Ви можете пройти відразу весь курс, і отримати два щеплення, якщо перебуваєте на роботі. Щеплення отримати можна в центрах вакцинації.

Чи обов'язково вакцинуватися

Зараз вакцинація не є обов'язковою, і на сьогодні роботодавці не висувають таку вимогу. Проте влада Чехії стежать за статистикою захворюваності, і жорстко відносяться до будь-яких коливань захворюванності. Якщо немає сертифіката про проходження курсу щеплення, вам треба замислитись, бо зміни відбуваются дуже швидко.

На сьогоднішній день без підтвердження вакцинації допускають на роботу. Але якщо ви хочете і надалі продовжити роботу в Чехії, не дивлячись на пандемію, обов'язково пройдіть курс вакцинації і отримаєте відповідний сертифікат.

Вас також можуть зацікавіти ці статті:
Робота в Чехії: популярні вакансії для українців у 2021 році